Hoe en wat

In de vijftiger jaren kwamen mijn ouders in Rijssen wonen. Mijn vader kreeg een functie op het stadhuis, het gemeentehuis met de minaret. Daar is hij jarenlang ambtenaar geweest.

wp verbeek schild 2 

Zelf heb ik ongeveer 18 jaar in Rijssen gewoond, ben daarna naar elders vertrokken. Rijssen verdween jarenlang een beetje uit mijn belangstellingssfeer.  Heel veel later ging ik doende met stambomen, Rijssen kwam weer in beeld, de familiestambomen waren klaar en vervolgens had ik de vraag: zijn de bewoners van Rijssen aan elkaar te linken? Wie woonden in Rijssen? Bepaalde achternamen komen veel voor in Rijssen. Zijn deze personen allemaal familie van elkaar? Ik ben begonnen met iemand van Ter Horst. Via (toen nog) Genlias en nu WieWasWie.nl bleken de bewoners van Rijssen vindbaar. Het werd de sport elke Rijssense bewoner in kaart te brengen.

Er kwamen boeken met informatie over Rijssen in huis, de Havezate-Kroniek. Steeds meer informatie was vindbaar op het net, er ontstond contact met Dick Smit, door wie een mooie basis gelegd kon worden.  Hij gaf mij toestemming al zijn gevonden informatie te gebruiken, als ik de bron zou vermelden.  Hij stuurde mij per mail allerlei interessante informatie toe.
Op de site van de gemeente Rijssen (www.erfgoedRijssen-Holten.nl) waren op een gegeven moment de geboorte, overlijdens- en huwelijksaktes van Rijssen te vinden. Gestaag groeide het netwerk bewoners uit Rijssen, dit groeit nog steeds.

Inmiddels is mijn vraag over de mogelijke verbindingslijntjes tussen de inwoners van Rijssen wel beantwoord. Inderdaad zijn heel veel bewoners uit Rijssen door een korte of (heel) lange lijn aan tussenstappen aan elkaar te verbinden. Notabelen (vaak van buiten Rijssen gekomen, vaak ook weer vertrokken uit Rijssen), rooms katholieke seculiere en reguliere geestelijken,  ‘passanten’ en de bewoners van de Oosterhof zijn daarop – voor zover nu bekend – uitzonderingen. Ook is het mij tot op heden nog niet gelukt de Rijssense Molukse gemeenschap in beeld te brengen en de zonoemde ‘gastarbeiders’.  Het in kaart brengen van de bewoners van Rijssen is moeilijker na 1900, door personen die tijdelijk in Rijssen werkten (dienstbodes bijvoorbeeld) en personen in opleiding (bijvoorbeeld bakkers).

Zoveel mogelijk staat de vindbron van de informatie vermeld.

Het gaat om de Rijssense bewoners en het zoveel mogelijk in kaart brengen van wat aan informatie over ze bekend is. Vrijwel dagelijks werk ik nog aan het bijwerken van de gegevens. Uiteraard probeer ik zo secuur mogelijk te werken, maar kan niet garanderen dat er geen foutjes in de informatie zitten. Dus ik adviseer altijd zaken te checken, indien ze van belang zijn.

Voor het invoeren van de personen en hun gegevens maak ik gebruik van het stamboomprogramma GensDataPro (2.9).

Inmiddels zijn mijn ouders overleden. Ik heb een geweldige hobby overgehouden aan het feit dat zij ooit besloten naar Rijssen te verhuizen.

Ondertussen wordt ook aanvullende informatie aangeleverd door gebruikers van de site. Het gaat inmiddels om een bestand van ruim 85000 duizend personen. Hierbij dank ik iedereen die aanvullingen en correcties stuurt, onder andere Henk Harmsen die regelmatig zijn bedragen hieraan levert. Ik verwerk alles zo correct mogelijk, maar er ontstaan fouten. Dus het is verstandig gevonden informatie op zekerheid te controleren, indien nodig.

Zie voor meer informatie onder het tabblad Rijssense bewoners.

Hartelijk dank Freek en Jos.

P1020330

P1020324P1020325P1020329P1020331

60000 
16 oktober 2016 60.000 personen.
1 januari 2018 70.000 personen.
1 juli 2020 bijna 77.000 personen.
11 maart 2023 85.00 personen.

Laat een reactie achter